Γνωρίστε τον Ηλία και τη Βούλα

 

ιδρυτές της Ανθρωπιστικής Πρωτοβουλίας ΓΕΦΥΡΕΣ

Ηλίας Αντουάν

Γεννήθηκα σε ένα μικρό χωριό στη Συρία, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. Είμαι το μικρότερο από τα 6 παιδιά της οικογένειας.

Από τα σχολικά μου χρόνια, τα καλοκαίρια ο πατέρας μου με μάθαινε να πηγαίνω στη δουλειά. Στα 15 μου και ενώ ήμουν στη δουλειά, αντιλήφθηκα τι σημαίνει διωγμός. Καθόμουν με τους υπόλοιπους εργάτες γύρω από τη φωτιά. Κάποιος πέταξε ένα μπιτόνι με βενζίνη πάνω μου. Πήρα φωτιά.

Μετά από 20 μέρες στο νοσοκομείο, μεταφέρθηκα σπίτι, δεν μπορούσα να κουνηθώ αφού το δέρμα μου είχε καεί. Μερικές εβδομάδες αργότερα, έχασα την όρασή μου, λόγω μεγάλης απώλειας αίματος. Προσπαθούσαν να με συνεφέρουν φέρνοντας “πλάσμα” από τη Γαλλία, αλλά εγώ έμεινα τυφλός για 3 μήνες και πέρασα 3 μήνες σε κατάκλιση στο κρεβάτι. Παρ’ όλο που με όλη αυτή την κατάσταση έχασα 3 χρόνια από τη ζωή μου, δοξάζω το Θεό, που τα μόνα σημάδια που μου θυμίζουν αυτό το γεγονός είναι τα σημάδια στα πόδια μου.

Σαν από θαύμα, ανέκτησα τη ζωή μου. Πείσμωσα. Σπούδασα ηλεκτρολόγος και δημιούργησα το δικό μου μουσικό συγκρότημα. Μετά από πολλά χρόνια και μετά το θάνατο των γονιών μου, αποφάσισα να φύγω από τη Συρία και να μεταναστεύσω στην Ευρώπη. Μια μέρα πριν φύγω, αποφάσισα να εκδικηθώ αυτόν που μου είχε επιτεθεί. Όταν πήγα σπίτι του, παριστάνοντας το φίλο του, η αδερφή του μου είπε πως τον είχαν βάλει στη φυλακή την προηγούμενη εβδομάδα γιατί είχε σκοτώσει μια κοπέλα σε αυτοκινητιστικό. Πιστεύω πως ο Θεός μου έσωσε τη ζωή ακόμα μια φορά.

 

Έτσι ήρθα στην Ελλάδα το 1989, πιστεύοντας πως ποτέ δεν θα επέστρεφα στη Συρία. Δεν ήθελα, να έχω καμία επαφή με τη χώρα μου και με το έθνος μου, καθώς με είχαν πληγώσει βαθιά. Λίγα χρόνια αργότερα συνάντησα τη Βούλα. Παντρευτήκαμε και έκτοτε επισκεφτήκαμε τη Συρία πολλές φορές.

Η αρχή του πολέμου στη Συρία το 2011, έφερε μεγάλη αλλαγή στην καρδιά και στο μυαλό μου. Το 2013 αποφάσισα να αφήσω τη δουλειά μου και να αφοσιωθώ στο να βοηθώ γυναίκες, άνδρες και παιδιά που εγκατέλειπαν τη χώρα μου. Αυτοί οι άνθρωποι έφταναν στην Ευρώπη χωρίς ελπίδα, συνθλιμμένοι, κατεθλιμένοι και θυματοποιημένοι. Ένιωσα το κάλεσμα να τους δώσω ελπίδα, καθοδήγηση, νέο προσανατολισμό, γνήσια και έμπρακτη αγάπη, δύναμη και έμπνευση για να ξεκινήσουν από την αρχή.

Βούλα Χαμπερίδου - Αντουάν

Η Βούλα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Χαλκίδα.

Σπούδασε κοινωνική εργασία στην Αθήνα και συμβουλευτική στο Global University των ΗΠΑ. Μετά την αποφοίτησή της, εργάστηκε στο Global University, διδάσκοντας Ανθρωπίνες Σχέσεις, ενώ παράλληλα εργαζόταν ως διερμηνέας και μεταφράστρια διδακτικής ύλης του Πανεπιστημίου.

 

Έχοντας πείρα στον εθελοντισμό και στην κοινωνική εργασία, εκείνη και ο σύζυγός της, συνέλαβαν τον οραματισμό για τη δημιουργία της “Ανθρωπιστικής Πρωτοβουλίας ΓΕΦΥΡΕΣ”. Με μεγάλο πάθος, οραματίστηκαν τη συνεισφορά τους στην αποκατάσταση και τη μεταμόρφωση της ζωής πολύτιμων και αγαπημένων ανθρώπων που είχαν πέσει θύματα πολέμου και διωγμού και είχαν καταλήξει πρόσφυγες στην Ευρώπη. Το πάθος της είναι το “Βρες την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σε Ελευθερώσει” και σύνθημά της το “Σκέψου Μεγάλα”.